To My Life Motto project εμπνέει

To My Life Motto project εμπνέει

Το «Μy Life Motto» ως project  περιλαμβάνει μια σειρά συνεντεύξεων, εξομολογήσεων από ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν την διαδρομή τους, τις επιτυχίες τους, τις αδυναμίες τους, τις αξίες τους, τα εφόδια τους, τις απειλές που συνάντησαν αλλά και το όραμα που είχαν και έχουν.
Απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν έστω και λίγο να τσαλακωθούν αλλά και να αναδείξουν μια πιο ανθρώπινη πλευρά όχι τόσο αψεγάδιαστη!
Δεν μιλάμε για Life Style αλλά για σκέτο Life γιατί πολύ απλά “Τhat ‘s Life “!

Σήμερα έχω την χαρά να φιλοξενώ στο My Life Motto,  το βίντεο που η ηθοποιός, σκηνοθέτης, ερμηνεύτρια, συγγραφέας και εκπαιδεύτρια Μαρία Τσαρούχα δημιούργησε μετά από την συνέντευξη μας και που αποτέλεσε για εκείνη πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας !

Η Μαρία έγραψε το πρώτο της βιβλίο σε ηλικία δεκατριών ετών και έχει αναγνωριστεί ως η νεότερη Ελληνίδα συγγραφέας. Στην Αμερική που ζει τα τελευταία χρόνια έχει συναναστραφεί με σημαντικούς ανθρώπους της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Ένας από αυτούς είναι ο Deepak Chopra ο οποίος έδωσε μαρτυρία για το βιβλίο της «Yπερσυνείδητος, Η Μεγαλοφυία μέσα σου» (Supraconsicous, The Genius within You) που κυκλοφόρησε πρόσφατα στο εξωτερικό και είπε “Η Μαρία Όλον Τσαρούχα έχει γράψει το σημαντικό βιβλίο «Υπερσυνείδητος, Η Μεγαλοφυία Μέσα Σου», μια μαρτυρία της καλλιέργειας, της επίγνωσης και μια μέθοδο δράσης που ξυπνάει μέσα μας τη θεμελιώδη αλήθεια της ύπαρξης πέρα από τους ρόλους που παίζουμε στη ζωή. Αυτός είναι ο “διαλογισμός σε δράση”. Μπράβο”.

Με την Μαρία γνωριστήκαμε τους τελευταίους μήνες ως ιδρυτικά  μέλη του νεοσύστατου σωματείου για την εκπαίδευση την Mentoria,  από την πρώτη στιγμή με εντυπωσίασε ο τρόπος που προσεγγίζει τα πράγματα αναζητώντας τον άνθρωπο πίσω από το πρόσωπο. 

Παρακάτω αναδημοσιεύω το βίντεο αλλά και τις απαντήσεις στο My Life Motto Project. 

Περιγράψτε μας με δυο  λόγια  την σημερινή σας κατάσταση  και θέση  σας;

Η σημερινή μου κατάσταση, μια γυναίκα με την αίσθηση της ολοκλήρωσης με μοναδική προσδοκία αυτή της προσωπικής εξέλιξης και με ξεκάθαρη την διαδικασία της καθημερινής αυτοπαρατήρησης και της παρατήρησης του κόσμου γύρω μου χωρίς επίκριση και σχόλιο.

Η θέση μου, τοποχρονικά αυτή τη στιγμή που γράφω αυτές τις λέξεις, σκέψεις, σε ένα ονειρικό σημείο της Κέρκυρας, ώρα περίπου  τρεις μετά μεσημβρίας, θυελλώδης καιρός, υπέροχη διάθεση.

Πως βιώνετε την σημερινή σας κατάσταση  ποια είναι τα θέλω σας σε όλα τα επίπεδα της ζωής σας ;

Πως βιώνω την σημερινή μου κατάσταση, όπως τη χθεσινή όπως και την επόμενη ημέρα που θα ξημερώσει, δηλαδή ως μια εμπειρία η οποία προστίθεται στον καμβά της «ζωής» μέσα από ένα συνονθύλευμα χρωμάτων που τα αποκαλούμε συναισθήματα και που έχουν συνεχείς εναλλαγές. Τα θέλω μου είναι η βαθύτερη επιθυμία μου να βιώνω γαλήνη και ευτυχία σε όλα τα επίπεδα της ζωής μου.

Επιθυμείτε  κάτι να αλλάξει  ως προς  εσάς;

Έμαθα να με αγαπώ και να με αποδέχομαι όπως είμαι. Δεν προσδοκώ αλλαγή, μόνο εξέλιξη. Κι έτσι διατηρώ την αίσθηση της ηρεμίας μέσα μου ακόμα κι όταν δεν μπορώ να επισπεύσω τους χρόνους που χρειάζονται για να βλέπω τα αποτελέσματα σε ότι με απασχολεί σε σχέση με την δουλειά και τα παιδιά μου.

Μέχρι σήμερα ποιο Life Motto σας συνόδευε;

SANITY VS INSANITY (Λογική vs Παραφροσύνης )

Ας υποθέσουμε ότι κατά την διάρκεια της νύχτας συμβαίνει ένα θαύμα που λύνει τις σημερινές  προκλήσεις  σας . Το επόμενο πρωί πως θα αρχίσετε να ανακαλύπτετε ότι μάλλον συνέβη ένα θαύμα ;

Κάθε ύπνος είναι ένα θαύμα που ξυπνάει μέσα μου ασυνείδητα κομμάτια ενός κρυμμένου θησαυρού που όλοι έχουμε σαν κληρονομιά από τη φύση μας. Είμαι συνδεδεμένη με το κομμάτι αυτό του εαυτού μου. Κάθε πρωί μου αποκαλύπτονται  μικρά, μεγάλα θαύματα στις καθημερινές ασχολίες, όπως τον καφέ που φτιάχνω για να ξεκινήσει η ημέρα, τα δέντρα στον κήπο που καλημερίζω, τον σκύλο και την γάτα μου που ανταλλάσσουμε ένα χάδι, ένα φιλί από τον σύντροφο μου, τα πρώτα μηνύματα στο messenger καθώς ξεκινάει η ημέρα. Μέσα εκεί όλα αποκαλύπτονται ως λύσεις στις προκλήσεις. Το ασυνείδητο πυροδοτεί το μυαλό να βάλει την αταξία σε τάξη.

Ποιες ευκαιρίες αξιοποιήσατε στο παρελθόν οι οποίες σας οδήγησαν σε ένα θετικό για εσάς σήμερα αποτέλεσμα;

Τίποτα δεν θα ήταν ευκαιρία εάν η αντίληψη μου δεν το αντιμετώπιζε ως ευκαιρία. Ευκαιρίες υπήρξαν όλες οι αποφάσεις που πήρα στο παρελθόν και δημιουργήσανε το παρόν που βιώνω.

Με ποιο τρόπο πραγματοποιήσατε  μια επιτυχής αλλαγή που αναγκαστήκατε ή αποφασίσατε οικειοθελώς να κάνετε;

Με πίστη στο όραμα μου.

Ποια πλευρά του εαυτού σας μπορεί να σας σταθεί εμπόδιο;                                                                                                                                   

Δεν σκέφτομαι έτσι.

Και αν σας προκαλέσω να αναλογιστείτε σημεία ευαλωτότητας;

Μέσα στην απειρότητα των πιθανοτήτων διαθέτω άπειρα ευάλωτα σημεία ! 

Τι αρνητικό μπορεί να βλέπουν οι άλλοι σε εσάς και ποιες αδυναμίες σας  θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι εξωτερικές απειλές σας;

Μου χρεώνουν πολλές φορές ότι είμαι πολυδιάστατη και αυτό προκαλεί μια διάσπαση στα αποτελέσματα που έχω με τους στόχους που βάζω.

Η a priori εμπιστοσύνη που έχω από την φύση μου για τους ανθρώπους με έχει κάνει να χάσω χρόνο, αφού εξαντλώ τα περιθώρια μέχρι να αποφασίσω ότι κάποιος εκμεταλλεύεται εις βάρος μου μια κατάσταση.

Πως ξεπεράσατε τα έως τώρα  εμπόδια;

Αντιμετωπίζοντας τα ως ευκαιρίες.

Ποια θεωρείται τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα σας και πως σας βοήθησαν έως σήμερα ή μπορούν να σας βοηθήσουν μελλοντικά;

Το ότι είμαι πολυδιάστατη για εμένα είναι το δώρο που μου δόθηκε. Εκπαίδευσα τον εαυτό μου να αποφεύγω τις ερμηνείες, τις παρερμηνείες και τις προσωπικές κρίσεις, επικρίσεις και σχόλια. Ζούμε σε ένα κόσμο παρερμηνείας, σε ένα κόσμο όπου όλα γύρω μας είναι κατασκευές. Αυτό με πλήττει και με δυσαρεστεί. Αν μπορούσα να πατήσω ένα κουμπί για να το αλλάξω θα ήταν ότι πιο σημαντικό για εμένα. Δεν είναι εφικτό, οπότε έχουμε δρόμο ακόμα και πορεύομαι μαζί και δίπλα στην κοινωνία …κι εγώ όπως όλοι μας. Ένα δυνατό σημείο του χαρακτήρα μου είναι η επιμονή μου σε ότι πιστεύω ότι θα μπορούσε να κάνει αυτόν τον κόσμο ένα καλύτερο κόσμο.

Ποιες δεξιότητες σας  μπορείτε να αξιοποιήσετε ώστε να επιτύχετε  αυτό που επιθυμείτε; 

Αν και δεν είναι δεξιότητα θεωρώ ότι χρειάζεται δεξιότητα να ανακατασκευάσεις ένα υγιές σύστημα πεποιθήσεων και αξιών για να ζεις με αγάπη και σωφροσύνη. Τα τελευταία χρόνια έχω επαναπροσδιορίσει τα πάντα και εξακολουθώ να το κάνω έτσι ώστε να επιτύχω κάποια στιγμή να ζω με μια αρετή σημαντική, να μη με πληγώνει και επηρεάζει τίποτα αρνητικό.

Πόση δύναμη διάθετε;

Ελκύω όλη την εσωτερική δύναμη που αντέχει ο οργανισμός μου έτσι ώστε να δημιουργηθεί η ισχύς εκείνη που θα  κάνει πραγματικότητα το όραμα και την ελπίδα που έχω για να βιώνω και να απολαμβάνω την ευτυχία μέσα μου και γύρω μου. Η τεράστια δύναμη που έχω υποδείξει πολλές φορές στο τέλος με έχει εξαντλήσει. Οπότε όταν μου εύχομαι «να είσαι δυνατή» απαντώ «μη μου εύχεστε να είμαι δυνατή, να μου εύχεστε να είμαι ευτυχισμένη». Η δύναμη πολλές φορές μετατρέπεται σε κούραση. Καλύτερα να αφήνουμε τα πράγματα να εξελίσσονται με την φυσική ροή.

Πως θα θέλατε να δείτε τον εαυτό σας  σε μερικά χρόνια από σήμερα ;Τι θα θέλατε να έχετε πετύχει στην επομένη φάση της ζωή σας;

Παρόλο που εστιάζω στο σήμερα αφού το αύριο μια προσδοκία είναι και αποφεύγω να ζω με προσδοκίες, θα απαντήσω διπλά.

Υπάρχει μια φωτογραφία που όταν την είδα για πρώτη φορά είπα μέσα μου «να αυτό θέλω». Στη φωτογραφία είναι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που πηδάνε από μια ξύλινη πλατφόρμα μέσα στην θάλασσα, γυμνοί και χαρούμενοι σαν παιδιά. Έτσι θέλω να γεράσω… αβίαστα και όμορφα παρέα με τον σύντροφό μου, τις εμπειρίες μας και την παιδικότητα μας.

¨Όμως επιθυμώ πολύ να είναι τα παιδιά μου ευτυχισμένα. Επιθυμώ να ολοκληρώσω  την  μελέτη και έρευνα μου που αφορά στην ανθρώπινη φύση, την θεωρία και μέθοδο της Αντίληψης ( PAD). Το πρώτο στάδιο ολοκληρώθηκε με το βιβλίο YΠΕΡΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ, Η ΜΕΓΑΛΟΦΥΙΑ ΜΕΣΑ ΣΟΥ και τις εκπαιδεύσεις που κάνω. Το δεύτερο στάδιο, που αναγνωρίζω ότι θα πάρει όλη την υπόλοιπη ζωή μου είναι η συνεργασία με νευροεπιστήμονες για να εξετάσουμε με το μοντέλο που προτείνω, τι είναι η ανθρώπινη εμπειρία, δηλαδή το βίωμα.

Ποιος είναι ο ιδανικός σας προορισμός, ποια είναι η Ιθάκη σας;

Η μετάβαση στην επόμενη διάσταση, την ονοματίζουμε θάνατο.

Φανταστείτε  να  είχατε  ένα διάλογο με το σοφότερο άτομο που ξέρετε ή που μπορείτε  να σκεφτείτε   – ποιο μπορεί να είναι αυτό το άτομο  (αν σας έρχεται ως εικόνα )και  τι θα σας  συμβούλευε  να κάνετε;

Μαχάτμα Γκάντι , «Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει». Το τηρώ όσο γίνεται οπότε ας το θεωρήσουμε ως συμβουλή. Θα ήθελα περισσότερο να ήμουν δίπλα του για λίγο να ζήσω τον τρόπο που βίωνε όλα όσα είπε και πίστευε. Πιστεύω στους ανθρώπους που οι σκέψεις τους, τα λόγια τους και οι πράξεις τους είναι σε αρμονία.

Πόσο έτοιμος είστε από την κλίμακα του 1-10 να δεσμευτείτε στον εαυτό σας για δράση με σκοπό  ότι στοχεύετε ; 11-0

 

Κλείνοντας μετά από αυτήν την διαδικασία αυτοπαρατήρησης και ανασκόπησης εξακολουθείτε να έχετε το ίδιο Life Μotto   ή σας έρχεται κάποιο νέο αναλογιζόμενος όσα μας εκμυστηρευτήκατε ?

Sanity VS Insanity ( bold!)

Πως βιώσατε το διάστημα της Καραντίνας και την κρίση του Covid 19;

Mε την νέα συνθήκη του κορωνοϊού αναδύθηκε και κάποιο νέο Life Motto στην ζωή σας; αν ναι ποιο;

Λίγο θα κουράσω με την απάντηση μου αλλά πιστεύω ότι αξίζει να το μοιραστώ. Ο Covid 19 ήταν ο λόγος που επέστρεψα από την Νέα Υόρκη που είχα μετακομίσει τα τελευταία χρόνια με στόχο την προώθηση της PAD που προανέφερα. Μια μελέτη δεκαπέντε ετών, όπου χρειάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια για να μαζέψω εξαιρετικές μαρτυρίες για την δουλειά μου από σημαντικές προσωπικότητες του εξωτερικού, να βρω εκδότη κλπ. Τον Απρίλιο του 2020 θα έβγαινε το βιβλίο στην Αμερικάνικη και παγκόσμια αγορά και είχε δρομολογηθεί μια εξαιρετικά σημαντική προώθηση που θα εκτίναζε το βιβλίο στα ύψη. Την ίδια στιγμή έγινε το Lock down και όλα όσα γνωρίζουμε, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έκδοση και να αλλάξει και όλη η προώθηση του βιβλίου. Παρόλα αυτά δεν αισθάνθηκα απογοήτευση αντιθέτως όπως αναφέρω στην νέα εισαγωγή που πρόσθεσα στο βιβλίο «Η ιστορία του Covid 19 δικαιολόγησε τη διαίσθησή μου ότι πρέπει να υπάρχει ένα μεγαλύτερο σχέδιο, καθώς η ιστορική μοίρα της ανθρωπότητας δεν εμφανίζεται αν δεν υπάρχουν τα αίτια». Πιστεύω ότι η ανθρωπότητα πορευόταν στον  γκρεμό για να γκρεμοτσακιστεί ενώ μπορεί να πετάξει και να απελευθερωθεί. Πιστεύω ότι είναι η ευκαιρία μας να ξεπεράσουμε τον φόβο της επιβίωσης και να μάθουμε να ζούμε ενωμένοι, αρμονικά με σοφία. Εγώ προσωπικά απόλαυσα το Lock down σπίτι παρέα με τον εαυτό μου και βόλτες με τον σκύλο μου στη θάλασσα που είναι δίπλα στο σπίτι κάθε ηλιοβασίλεμα. Με εντυπωσίασαν και με ηρέμησαν οι άδειοι δρόμοι σαν σκηνικό ταινίας,  το ξύπνημα της φύσης και άρχισα να παρατηρώ πως οι άνθρωποι τάσσονται υπέρ ή κατά του νέου status quo. Βέβαια είπαμε …είναι σα να θέλω να πατήσω ένα κουμπί και με αφορμή τον Covid 19 να αλλάξει η ανθρωπότητα προς το καλύτερο αλλά…

Αν θα επέλεγα ένα Covid19 motto θα έλεγα,

«Μόνο πέρα από τα όρια της κανονικότητας δύναται να απολαύσεις την μεγαλοφυΐα μέσα σου».

Λόγω του Μήνα Οκτωβρίου (τότε έγινε η συνέντευξη ), μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού ως γυναίκα ποιο μήνυμα (motto ) θα ήθελες να στείλεις στις υπόλοιπες γυναίκες;

Προσφάτως μετά από σοβαρά θέματα ιατρικά που αντιμετώπισα και για πρόληψη καρκίνου των γεννητικών οργάνων υποβλήθηκα σε επέμβαση αφαίρεσης τους. Η πρώτη συνειδητοποίηση ήταν ότι άλλαξα, είμαι μια διαφορετική γυναίκα. Μετά αναρωτήθηκα τι ακριβώς σημαίνει αυτό και εάν ισχύει ή εάν είναι η πρώτη αντίδραση φόβου σε αλλαγές που δεν μου είναι οικείες. Έτσι πήρα χρόνο με και για τον εαυτό μου, με φρόντισα. Κάνοντας ένα οδοιπορικό στην γυναικεία μου φύση θυμήθηκα τις εποχές που σαν κορίτσι αγνοούσα τι είναι το σώμα μου και τι σημαίνει να αγαπώ το σώμα μου, να μου είναι οικείο, τις αλλαγές που έχει υποστεί στη διαδρομή του, γέννες, επεμβάσεις, αρρώστιες, φυσική ωρίμανση. Αυτή η αλλαγή μου λοιπόν αποφάσισα ότι είναι ένα νέο υπέροχο κεφάλαιο στο τι σημαίνει να είμαι γυναίκα. Το αγκαλιάζω, απελευθερώνομαι μέσα του και αναμένω τα δώρα που έχει να μου προσφέρει. Έχω ιδιαίτερη εκτίμηση στο γυναικείο φύλο. Αναγνωρίζοντας ότι η επιλογή μας να παίξουμε όλους τους ρόλους σε έναν κόσμο και σε εποχές που οι συνθήκες είναι σχεδόν αδύνατον να είναι και υπέρ μας, πιστεύω ότι το πιο σπουδαίο χαρτί που διαθέτουμε είναι η ψυχική δύναμη της γυναικείας διάνοιας. Με αυτή τη δύναμη οφείλουμε να είμαστε συνδεδεμένες και να την έχουμε σύμμαχο σε όλες τις συνθήκες, εύκολες και δύσκολες. Είναι η έμφυτη κλήση που έχουμε για την ζωή και την αγάπη. Είναι η βασική μας διαφορά από το άλλο φύλο. Για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και όχι μόνο θα διάλεγα για motto τις τρεις φράσεις του Αμερικανού ποιητή Walt Whitman, που προσφάτως είδα σε ανάρτηση στην σελίδα μιας εξαίρετης γυναίκας, συνεργάτιδας και φίλης της Δέσποινας Παλαμάρη «Γυναίκες μην ντρέπεστε. Εσείς είστε οι πύλες του σώματος. Εσείς είστε οι πύλες της ψυχής».

Ουσιαστικά τα «συνθήματα ζωής» της Μαρίας. Εύχομαι να σας πρόσφεραν έμπνευση !

Την ευχαριστώ θερμά για την συμμετοχή στο project My Life Motto!

Ακολουθούν και άλλοι αγαπημένοι  φίλοι με δυνατά μηνύματα και μην ξεχνάτε:

Όποιος έχει ένα «γιατί» να ζει μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε «πως».

Στέλλα Ζουλινάκη  

Life & Business Coach

Insurance Agent & Coach 

 

Αν σας άρεσε,  παρακαλώ share the link.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *