Life & Self-Care Coaching

Life & Self-Care Coaching
Life & Self-Care Coaching

O International Coaching Federation (Διεθνής Συνομοσπονδία Coaching), ορίζει το Coaching ως μια συνεργασία με τους πελάτες ή αλλιώς Coachees.

Πρόκειται για μια δημιουργική διαδικασία, η οποία προκαλεί τη σκέψη και εμπνέει τα άτομα να μεγιστοποιήσουν την προσωπική και επαγγελματική τους δυναμική, που είναι εξαιρετικά σημαντική λόγω της περιπλοκότητας του σύγχρονου περιβάλλοντος και της αβεβαιότητας που το συνοδεύει.

H τεχνική του Life Coaching εστιάζει στην ανάδειξη των θετικών και δυνατών στοιχείων του ατόμου. Eπισης, συνδράμει στην υλοποίηση στόχων που θέτει το ίδιο το άτομο και στην αλλαγή που το ίδιο θα επιλέξει.

Το Coaching είναι μια μέθοδος κατά την οποία  το άτομο δύναται να αποκτήσει δεξιότητες  με στόχο την αυτo-ανακάλυψη, την αυτόνομη μάθηση και την μη κατευθυντικότητα.

Υπάρχει μια σχέση εκτίμησης και σεβασμού μεταξύ του Coach και του ατόμου, μέσα από μια προσέγγιση με θετικά συναισθήματα και αποδοχή. Αναπτύσσονται στόχοι με εστίαση στη δράση, εστίαση στη λύση και εστίαση στο αποτέλεσμα.

H δουλεία του coach  εστιάζει στο να ξεσκουριάσει τα γρανάζια του μυαλού και όχι της ψυχής. Η ικανότητα της σκέψης θα οδηγήσει σε σωστές αποφάσεις και νέες συμπεριφορές.

Ο life coach χρησιμοποιώντας κατάλληλα εργαλεία μαιευτικής τεχνικής και γνώσεις από τις σύγχρονες επιστήμες (π.χ. νευροεπιστημη, Θετική Ψυχολογία κ.λ.π ) εστιάζει σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα και στη λύση προβλημάτων, προκειμένου να οδηγήσει το άτομο εκεί που επιθυμεί με βάση τις δικές του γνώσεις, αξίες και αρχές. Ο coach δεν υπαγορεύει στο άτομο τι να κάνει, με σκοπό να πετύχει το ίδιο τους  προσωπικούς του στόχους, να αντιμετωπίζει τα εμπόδια και τις δυσκολίες, να χτίζει ψυχική ανθεκτικότητα, να νιώθει ευτυχισμένο, γεμάτο ευγνωμοσύνη και ικανό να αγαπά τον εαυτό του.

Στοχοι

Το Coaching βοηθά τα άτομα:

  • Να ανακαλύψουν προσωπικές δυνατότητες και δυνατά σημεία.
  • Να ξεκαθαρίσουν τις αξίες τους.
  • Να αυξήσουν την αυτοεπίγνωσή τους.
  • Να θέσουν προτεραιότητες.
  • Να βρουν προσωπικές μεθόδους αντιμετώπισης προκλήσεων.
  • Να βρουν τρόπους ανακάλυψης ή δημιουργίας πιθανοτήτων και λύσεων.
  • Να σχεδιάζουν θετικές προς το στόχο ενέργειες ή πλάνο δράσης.
Η εννοια Self-Care

Ως Αυτό-φροντίδα (Self Care) ορίζεται: το σύνολο των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνουν πολίτες, οικογένειες ή κοινότητες με πρόθεση να βελτιώσουν την υγεία τους και γενικότερα την καλή ζωή τους, να προλάβουν  ή να περιορίσουν  την πιθανότητα κάποιας ασθένειας.

Στον πυρήνα του, το Self Care είναι ο τρόπος που φροντίζουμε  τον εαυτό μας. Το ουσιαστικό Self Care έχει  ξεκάθαρη  τρισδιάστατη υπόσταση και έχει να κάνει τόσο με τη φροντίδα του φυσικού μας σώματος, όσο και με την ψυχική υγεία και την συναισθηματική μας ευεξία.

Μια απλή ιδέα, μια επιβεβλημένη καθημερινή συνήθεια  που έχει πολλούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων πρακτικών για την υποστήριξη του σωματικού μας εαυτού, της ψυχικής μας υγείας και της συναισθηματικής μας ευεξίας.

Θα ήθελα να διευκρινίσουμε, ως άνθρωποι είμαστε υπέροχα μοναδικοί και αυτό σημαίνει ότι αυτό που λειτουργεί  ως έκφανση αυτo- φροντίδας για ένα άτομο, μπορεί να μην λειτουργεί για ένα  άλλο. Αυτό που καθιστά την αυτό-φροντίδα βιώσιμη είναι η προσαρμογή των σωστών πρακτικών στη ζωή και το πρόγραμμά μας.

Το πιο σημαντικό είναι να αρχίσουμε να ενισχύουμε την αυτογνωσία μας,  να «ελέγχουμε» τακτικά τον εαυτό μας και να κάνουμε μια ισχυρή ερώτηση στον εαυτό μας…

Τι χρειάζομαι?

Για να κτίσει την Self Care δεξιότητα το άτομο καλείται  να αποκτήσει:

  1. μια εξατομικευμένη και καθημερινή ρουτίνα αυτοφροντίδας.
  2. να κατακτήσει μια νέα νοοτροπία που θα τον οδηγήσει στην ζωή που επιθυμεί.

 

Η έρευνα έχει δείξει ότι η προσθήκη αυτόφροντίδας στην καθημερινή ρουτίνα μειώνει το άγχος, μειώνει την πιθανότητα ψυχικής και σωματικής ασθένειας, αυξάνει την παραγωγικότητα και εμπνέει συναισθήματα ευτυχίας.

Δίνοντας στον εαυτό μας μια καθημερινή δόση θετικότητας, συμπόνιας και καλοσύνης, είμαστε σε θέση να προσεγγίσουμε τη δουλειά και τις σχέσεις μας με ένα καθαρό, χαρούμενο μυαλό.

Ως Life Coach συχνά διαπιστώνω πως οι άνθρωποι που εμπιστεύονται την Life Coaching διαδικασία έρχονται με συγκεκριμένα αιτήματα για μια πιο υγιή, ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή.

Κατά τη διάρκεια των συνεδρίων, μέσα από τα ερωτήματα που τίθενται αντιλαμβάνονται ότι η ζωή δεν περιλαμβάνει μόνο επαγγελματικές επιτυχίες ή ικανοποίηση σε ένα τομέα της ζωής τους.

Η ζωή απαιτεί όλοι οι άξονες να λειτουργούν με ισορροπία ώστε να κυλά με ασφάλεια ως ένα όχημα με σωστά ζυγοσταθμισμένους και ευθυγραμμισμένους τροχούς.

Το Wheel of Life είναι ένα ευέλικτο εργαλείο Life Coaching που προσφέρει μια εικόνα 360 μοιρών για την τρέχουσα κατάσταση της ζωής μας εξετάζοντας βασικούς τομείς(π.χ. οικονομικά, καριέρα, σχέσεις , οικογένεια , ψυχαγωγία, υγεία  προσωπική εξέλιξη κ.α.). Ο Τροχός ζωής είναι ένα σχηματικό εργαλείο που χρησιμοποιείται σε συνεδρίες και σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης με στόχο να εξετάσει πόσο ισορροπημένη είναι η ζωή μας αυτήν τη στιγμή. Προσδιορίζει γρήγορα περιοχές ανισορροπίας και μας  βοηθά να δημιουργήσουμε  στόχους και να θέσουμε προτεραιότητες με βάση το όραμα της ζωής μας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη σχετική ομιλία μου για το Self Care κάνοντας click εδώ.