«Αγάπησε τον εαυτό σου έτσι ακριβώς όπως είναι» My Life Motto -Αγγελική Μπόρα

«Αγάπησε τον εαυτό σου έτσι ακριβώς όπως είναι»  My Life Motto -Αγγελική Μπόρα

 

 

Το «Μy Life Motto» ως project  περιλαμβάνει μια σειρά συνεντεύξεων, εξομολογήσεων από ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν την διαδρομή τους, τις επιτυχίες τους, τις αδυναμίες τους, τις αξίες τους, τα εφόδια τους, τις απειλές που συνάντησαν αλλά και το όραμα που είχαν και έχουν.
Απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν έστω και λίγο να τσαλακωθούν αλλά και να αναδείξουν μια πιο ανθρώπινη πλευρά όχι τόσο αψεγάδιαστη!
Δεν μιλάμε για Life Style αλλά για σκέτο Life γιατί πολύ απλά “Τhat ‘s Life “!

Σήμερα έχω την χαρά να φιλοξενώ στο My Life Motto την Mind & NLP Coach  Αγγελική Μπόρα, μια αγαπημένη φίλη που οι δρόμοι μας  συναντήθηκαν στο κοινό ταξίδι αυτογνωσίας και εξέλιξης. Η Αγγελική σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ Μάρκετινγκ  και Διοίκηση Επιχειρήσεων, εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών στο Οικονομικό τμήμα διαχείρισης οικονομικών πακέτων στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην πορεία και για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με επιτυχία στο κλάδο των επιχειρήσεων ως ελεύθερος επαγγελματίας. Το 2013 σημαντικά προσωπικά βιώματα και ξαφνικές απώλειες την οδήγησαν στην ανάγκη να διανύσει τον δρόμο της εσωτερικής διερεύνησης και αυτογνωσίας … Ακολούθησαν σπουδές στο NLP και στο Life Coaching, Mentoring κ.α.

Μαζί είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε ως συμμαθήτριες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μετέπειτα και ως ιδρυτικά μέλη του HCCMA (Σύλλογος Συμβουλευτικής  Coaching και Mentoring Ελλάδας). Από την πρώτη στιγμή την χαρακτήρισα ως «Χαρά της Ζωής» και με εντυπωσίασε η γενναιοδωρία της σε αισθήματα, θετική διάθεση και χαμόγελα.

Σταματώ να μιλώ για εκείνη και αναλαμβάνει την σκυτάλη η ίδια με τις ενδιαφέρουσες απαντήσεις στο My Life Motto project.

Περιγράψτε μας με δυο λόγια  την σημερινή σας κατάσταση  και θέση  σας;.

Διανύω μια περίοδο επαναπροσδιορισμού και ξεκαθαρίσματος. Βρίσκομαι σε ένα μεταβατικό στάδιο εξέλιξής σε κατάσταση ηρεμίας και προσαρμογής σε νέα δεδομένα! Διαβάζω, εκπαιδεύομαι και δοκιμάζω νέα πράγματα πάντα με χαρά και ενθουσιασμό.

Πως βιώνετε την σημερινή σας κατάσταση  ποια είναι τα θέλω σας σε όλα τα επίπεδα της ζωής σας ;

Σήμερα είμαι καλύτερα από χτες. Και αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα πέρασα ένα στενωπό και δύσκολο μονοπάτι πρόκλησης αφύπνισης και εξέλιξης. Επιθυμώ μέσα απ’ αυτό να πάρω το “μήνυμα “ και να επέλθει αλλαγή όπου χρειάζεται και σε όποιο τομέα της ζωής μου είναι το κατάλληλο να γίνει!

Επιθυμείτε  κάτι να αλλάξει  ως προς  εσάς ;

Η αλλαγή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Κάθε στιγμή είναι μια νέα αρχή και πάντα διαφορετική από την προηγούμενη. Όσο αφορά εμένα επιθυμώ συνεχώς να εξελίσσομαι ώστε να καταφέρω κάποια στιγμή να κατακτήσω την πλήρη εξισορρόπηση και αρμονία νου και συναισθήματος!

Μέχρι σήμερα ποιο Life Motto σας συνόδευε;

Μέχρι τώρα το life motto μου ήταν  «Μάθε να ρέεις και όχι να καταρρέεις ». Η αντίσταση στη ροή των πραγμάτων και  η ανάγκη να έχουμε τον έλεγχο των πάντων είναι πηγή δυστυχίας! Τελευταία βέβαια προστέθηκε άλλο ένα ισχυρό motto που με αντιπροσωπεύει αυτή την στιγμή και είναι το «Αγάπησε τον εαυτό σου έτσι ακριβώς όπως είναι».

Ας υποθέσουμε ότι κατά την διάρκεια της νύχτας συμβαίνει ένα θαύμα που λύνει τις σημερινές  προκλήσεις  σας . Το επόμενο πρωί πως θα αρχίσετε να ανακαλύπτετε ότι μάλλον συνέβη ένα θαύμα ;

Η ύπαρξη μας από μόνη της είναι ένα θαύμα! Προσεύχομαι και πιστεύω στα θαύματα, άρα θα με εξέπληττε ευχάριστα να ανακαλύψω ότι για άλλη μια φορά συνέβη. Η αλλαγή άλλωστε μετά απ’ ένα θαύμα είναι τόσο μεγάλη κ ξεκάθαρη που μόνο ανακούφιση και ευδαιμονία θα μπορούσε να μου φέρει!

Ποια θεωρείται τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα σας και πως σας  βοήθησαν έως σήμερα ή μπορούν να σας βοηθήσουν μελλοντικά ;

Είμαι ειλικρινής, επικοινωνιακή, με θετικό πρόσημα, ανοιχτή σε νέα πράγματα, και αντισυμβατική σε ότι δεν με κάνει χαρούμενη! Η αναζήτηση της χαράς μέσα από διάφορους δρόμους επιστρατεύει όλα τα δυνατά μου σημεία όπως το πείσμα, την επιμονή, το ρίσκο, την ψυχραιμία, την πίστη που διαθέτω και προχωρώ.

Ποιες ευκαιρίες αξιοποιήσατε στο παρελθόν οι οποίες σας οδήγησαν σε ένα θετικό για εσάς σήμερα αποτέλεσμα;

Οι ευκαιρίες είναι πάντα εκεί για εμάς, αρκεί να φτάσουμε το συγκεκριμένο επίπεδο αντίληψης ώστε να είμαστε σε θέση να το δούμε. Παρόλο λοιπόν που η ζωή μου έχει φέρει πολλές ευκαιρίες ομολογώ ότι πολλές δεν τις «είδα» αλλά από την άλλη έχω δημιουργήσει «και ευκαιρίες» με σημαντικότερη εκείνη που με οδήγησε στον δρόμο της προσωπικής ανάπτυξης και εξέλιξης.

Με ποιο τρόπο πραγματοποιήσατε  μια επιτυχής αλλαγή που αναγκαστήκατε ή αποφασίσατε οικειοθελώς να κάνετε  ;

Οι αλλαγές μας κάνουν να νοιώθουμε άβολα ιδίως όταν δεν τις αποφασίσαμε εμείς. Απαιτείται να αφήσεις πίσω σου αυτό που είσαι ώστε να γίνεις αυτό που θες να είσαι. Αυτή η διαδικασία θέλει κουράγιο, θάρρος, δύναμη πίστη υπομονή κ επιμονή. Αυτός είναι και ο δικός μου τρόπος να πραγματοποιώ τις αλλαγές αλλά και να προσαρμόζομαι στις αλλαγές της ζωής μου.

Ποια πλευρά του εαυτού σας μπορεί να σας σταθεί εμπόδιο;     

 Η πολύ ευαίσθητη πλευρά του εαυτού μου μπορεί να είναι εμπόδιο. Παίρνω μέσα μου εκτός από τον δικό μου και τον πόνο όλου του κόσμου…Δεν έχω μάθει έως τώρα να οριοθετώ με επιτυχία τον εαυτό μου σε αυτό το κομμάτι με αποτέλεσμα να απογοητεύομαι και να θλίβομαι!                                                                                                                   

Τι αρνητικό μπορεί να βλέπουν οι άλλοι σε εσάς ; και ποιες αδυναμίες σας  θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι εξωτερικές απειλές σας;

Το πείσμα μου από την μια αλλά κ η ανυπομονησία μου από την άλλη,  αυτό το οξύμωρο σχήμα νομίζω μπορεί να χαρακτηριστεί ως αρνητικό από τους άλλους.  Η εκ των προτέρων καλοπροαίρετη πρόθεση μου, η δοτικότητα και η ευαισθησία μου έχουν μεταφραστεί ως «αδυναμίες» και έχουν τύχει εκμετάλλευσης στο παρελθόν.

Πως ξεπεράσατε τα έως τώρα  εμπόδια ;

Ένα εμπόδιο μπορεί να είναι βράχος στο δρόμο σου και να τον σταματήσει, αλλά μπορεί να είναι και  βράχος-σκαλοπάτι που θα χρειαστεί να πατήσεις πάνω του για να το ξεπεράσεις και να προχωρήσεις μπροστά. Συνηθίζω να ερμηνεύω τα εμπόδια ως σκαλοπάτια εξέλιξης, να τα κατανοώ, να τα αποδέχομαι και με δύναμη, ψυχραιμία κ επιμονή να τα ξεπερνάω.

Ποιες δεξιότητες σας  μπορείτε να αξιοποιήσετε ώστε να επιτύχετε  αυτό που επιθυμείτε  ;

Την αγάπη μου για τους συνανθρώπους μου, την ειλικρίνεια μου και την δοτικότητα μου που ομορφαίνουν τα πράγματα γύρω μου. Από την άλλη αξιοποιώ το οργανωτικό μου πνεύμα, την καθαρή σκέψη, την επιμονή μου κ την εφαρμογή προγράμματος για την επίτευξη των στόχων μου.

Πόση δύναμη διάθετε;

Δεν ξέρω πως μετριέται η δύναμη…Όλοι μου λένε ότι την έχω σε μεγάλο βαθμό…Εγώ όταν την έχω χρειαστεί την είχα αν και αρκετές φορές νοιώθω αδύναμη!

Πως θα θέλατε να δείτε τον εαυτό σας  σε μερικά χρόνια από σήμερα ;Τι θα θέλατε να έχετε πετύχει στην επομένη φάση της ζωή σας ;

Σε μερικά χρόνια από τώρα θα ήθελα να βρίσκομαι σε μια καλή φυσική, σωματική κ ψυχική κατάσταση! Και να έχω καταφέρει να γίνω εγώ ο άνθρωπος που χρειαζόμουν στα δύσκολα για τους συνανθρώπους μου.

Ποιος είναι ο ιδανικός σας προορισμός, ποια είναι η Ιθάκη σας;

Η Ιθάκη μου… στην εξοχή ανάμεσα στο πράσινο της γης και το μπλε της θάλασσας. Γύρω μου άνθρωποι χαρούμενοι που αγαπάω και με αγαπάνε. Να απολαμβάνω τον παρόν χωρίς ανησυχία για το μέλλον και προσκολλήσεις του παρελθόντος. Να γεύομαι τα απλά πράγματα με πλήρη συνείδηση κ γαλήνη ψυχής!

Φανταστείτε  να  είχατε  ένα διάλογο με το σοφότερο άτομο που ξέρετε ή που μπορείτε  να σκεφτείτε   – ποιο μπορεί να είναι αυτό το άτομο  (αν σας έρχεται ως εικόνα ) και  τι θα σας  συμβούλευε  να κάνετε ;

Ο μπαμπάς μου υπήρξε για εμένα μέντορας και δάσκαλος. Αν τώρα μπορούσα ( μακάρι να) μιλήσω μαζί του θα άκουγα…σαν να το ακούω τώρα…να μου λέει: «η Αγάπη είναι το μόνο αγαθό που όταν μοιράζεται πολλαπλασιάζεται». Δεν το ξεχνώ ποτέ!

Πόσο έτοιμος είστε από την κλίμακα του 1-10 να δεσμευτείτε στον εαυτό σας για δράση με σκοπό  ότι στοχεύετε ;

Αυτή τη στιγμή δεν θέλω να δεσμευτώ για τίποτα ακολουθώ την ροή μου…Όταν χρειαστεί να το κάνω η δέσμευση μου φτάνει ψηλά μπορεί και 9 με 10.

Πως νοιώθετε  αυτή την στιγμή ;

Αρχικά νοιώθω ευγνωμοσύνη  και τιμή που συμμετέχω σε αυτό το υπέροχο project και σε ευχαριστώ πολύ για αυτό! Επίσης νοιώθω όμορφα που μου δόθηκε η ευκαιρία μέσα από αυτές τις ερωτήσεις να έρθω σε επαφή με τον εσωτερικό εαυτό μου κ για άλλη μια φορά να ανακαλύψω κάτι καινούργιο.

Κλείνοντας μετά από αυτήν την διαδικασία αυτοπαρατήρησης και ανασκόπησης εξακολουθείτε να έχετε το ίδιο Life Μotto   ή σας έρχεται κάποιο νέο αναλογιζόμενος όσα μας εκμυστηρευτήκατε ?

Θα επιμείνω στο «Αγάπα τον εαυτό σου»  και δεν μιλώ για τον «εγώ» εαυτό αλλά για την αγάπη της υπέροχης ύπαρξη σου. Εάν δεν το κάνεις εσύ για εσένα ποιος θα το κάνει; Ε αν είσαι εντάξει με εσένα μπορείς να επιτύχεις τα πάντα. Άλλωστε αν αγαπάς τον εαυτό σου αξιοποιείς το δώρο της ζωής σου και αγαπάς και όλο το κόσμο μαζί !

Πως βιώσατε το διάστημα της Καραντίνας και την κρίση του Covid 19;

Στην αρχή αυτής της κατάστασης νομίζω η περιέργεια για το «διαφορετικό» ήταν κυρίαρχο συναίσθημα , δεν με είχε ενοχλήσει καθόλου η καραντίνα γιατί κατάφερα να είμαι δημιουργική και χρήσιμη και να αξιοποιήσω ότι θετικό μπορούσα να βρω στην κατάσταση. Τώρα κ μετά από την μεγάλη διάρκεια ομολογώ ότι με έχει κουράσει, με έχει στεναχωρήσει κ απογοητεύσει. Θέλω να σταματήσει ο κόσμος να νοσεί, να φύγει ο φόβος, να φανεί το χαμόγελο μας, να αγκαλιαστούμε ,να φιληθούμε, να χαρούμε, να ταξιδέψουμε, να κάνουμε πάλι όλα αυτά τα απλά κ πολύτιμα πράγματα που ως τώρα τα είχαμε δεδομένα και μας έχουν λείψει πολύ!

Mε την νέα συνθήκη του κορωνοϊού αναδύθηκε και κάποιο νέο Life Motto στην ζωή σας; αν ναι ποιο;

Θα παραμείνω στο διαχρονικό  «Αγάπα τον εαυτό σου».

Όμορφα και ουσιαστικά  τα «συνθήματα ζωής» της Αγγελικής .

Εύχομαι να σας πρόσφεραν έμπνευση και θετική διάθεση!

Την ευχαριστώ θερμά για την συμμετοχή της στο project My Life Motto!

Ακολουθούν και άλλοι αγαπημένοι  φίλοι με δυνατά μηνύματα και μην ξεχνάτε:

Όποιος έχει ένα «γιατί» να ζει μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε «πως».

Στέλλα Ζουλινάκη  

Life & Business Coach

Insurance Agent & Coach 

 

Αν σας άρεσε,  παρακαλώ share the link.

 

 

 

2 Comments

  • Despina Pikouli Posted 13/03/2021 20:09

    Συγχαρητήρια Στέλλα για τους εξαιρετικούς ανθρώπους που επιλέγεις! Μας γέμισαν δύναμη, τα λόγια του υπέροχου αυτού πλάσματος!

    • Angeliki Bora Posted 14/03/2021 17:01

      Δέσποινα μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *