Η απόλυτη πολυτέλεια είναι ο χρόνος. Κυριάρχησε στο πεδίο της
“μάχης” σου.

Η απόλυτη πολυτέλεια είναι ο χρόνος. Κυριάρχησε στο πεδίο της<br>“μάχης” σου.

Το «Μy Life Motto» ως project  περιλαμβάνει μια σειρά συνεντεύξεων, εξομολογήσεων από ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν την διαδρομή τους, τις επιτυχίες τους, τις αδυναμίες τους, τις αξίες τους, τα εφόδια τους, τις απειλές που συνάντησαν αλλά και το όραμα που είχα και έχουν.  Απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν έστω και λίγο να τσαλακωθούν αλλά και να αναδείξουν μια πιο ανθρώπινη πλευρά όχι τόσο αψεγάδιαστη! 
Δεν μιλάμε για LifeStyle αλλά για σκέτο Life γιατί πολύ απλά “Τhat ‘s Life “!

Το My Life Motto Project αξιοποιεί τα εργαλεία και τα μοντέλα του Life Coaching μέσα από συγκεκριμένες ερωτήσεις που θέτει στους συνεντευξιαζόμενους  και έχοντας κατά νου την παρακάτω ακροστιχίδα ως έμπνευση για το περιεχόμενο  των ερωτήσεων M.O.T.T.O (Motivation-Opportunities-Threats-Treasure –Outcome).

Σήμερα έχω την χαρά να φιλοξενώ τον κύριο Σπύρο Κόλλα, εκπαιδευτή, ιδιοκτήτη οργανισμών ανάπτυξης επιχειρήσεων στους άξονες των χρηματοοικονομικών, του μάρκετινγκ και των πωλήσεων και στρατιωτικό εν αποστρατεία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Με τον Σπύρο γνωριστήκαμε μέσω στου Σωματείου της MENTORIA όπου είμαστε και οι δύο εθελοντές και μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για την εισαγωγή των κοινωνικών δεξιοτήτων στην εκπαίδευση. Από την πρώτη στιγμή με εντυπωσίασε ο αποτελεσματικός τρόπος σκέψης του, οι ικανότητες συντονισμού και αντιμετώπισης προβλημάτων που μπορεί να προκύπτουν στις συνεργασίες ομάδων και το ευφυές χιούμορ του.
Σταματώ να μιλώ για εκείνον και αναλαμβάνει την σκυτάλη ο ίδιος  με τις ενδιαφέρουσες απαντήσεις στο My Life Motto project .

Περιγράψτε μας με δυο λόγια την σημερινή σας κατάσταση και
θέση σας;

Διαχειρίζομαι τις εταιρείες μου:
α) Bailout Human Synthesis – Operational excellence management
services & training
β) Viral Growth – Marketing & Sales training & services
γ) Sea Breaze – Health & Safety, Corporate wellbeing, corporate team
building & team bonding events & training

Πώς βιώνετε την σημερινή σας κατάσταση ποια είναι τα θέλω
σας σε όλα τα επίπεδα της ζωής σας ;

Συλλέγω εμπειρίες δυναμικά “παίζοντας” wheel of life.
Στο ξεκίνημα του 2022 δώσαμε μορφή σε μια ιδέα που προσπαθώ από το 2008. Αφορά σε ένα project ενίσχυσης επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, εμπλουτισμού του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και της διασύνδεσής του με άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό που το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις υπηρεσίες που προσφέρονται από τις τρεις προαναφερθείσες επιχειρήσεις και με πολλές από τις ανάγκες και τις
προκλήσεις των σύγχρονων επιχειρήσεων, των οργανισμών και του απασχολούμενου προσωπικού τους σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Αυτό που θέλω είναι να κάνω πράγματα που να κάνουν τους ανθρώπους που είναι κοντά μου να αισθάνονται ασφαλείς. Να τους παρωθώ και να τους υποστηρίζω να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να υλοποιούν σκέψεις, ιδέες και θέλω τους, ξέροντας ότι έχουν top cover.
Να κάνω καταδύσεις στις πιο απίθανες τοποθεσίες του πλανήτη με την κόρη μου και να τρολάρω τους φίλους μου στο CrossFit.

Επιθυμείτε κάτι να αλλάξει ως προς εσάς ;
Ερώτηση παγίδα. Η αλλαγή είναι μια δυναμική διαδικασία. Επιλέγω να αλλάζω κάθε τι που δεν είναι λειτουργικό, δεν υποστηρίζει τις επιδιώξεις μου και οτιδήποτε που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο
σε εμένα αλλά και τους άλλους.
Θέλω να σταματήσει να με ενοχλεί τόσο η λαϊκή σοφία και η άκριτη, αφιλτράριστη αναπαραγωγή σκέψεων, απόψεων, ιδεών και πρακτικών, η αδιαλλαξία, αλλά και η αλλεργία που έχω στις λέξεις όχι,
δεν, μη, αλλά.

Μέχρι σήμερα ποιο Life Motto σας συνόδευε;
Η απόλυτη πολυτέλεια είναι ο χρόνος. Κυριάρχησε στο πεδίο της “μάχης” σου.

Ας υποθέσουμε ότι κατά την διάρκεια της νύχτας συμβαίνει ένα
θαύμα που λύνει τις σημερινές προκλήσεις σας . Το επόμενο
πρωί πως θα αρχίσετε να ανακαλύπτετε ότι μάλλον συνέβη ένα
θαύμα ;

Θα περιτριγυριζόμουν από disruptive doers που εκφράζονται ανοιχτά, αντιπαρατίθενται (όταν είναι ωφέλιμο), προκαλούν το status quo, αισθάνονται ψυχολογικά ασφαλείς και καινοτομούν μέσα από έξυπνα, μη επαναλαμβανόμενα λάθη που προσφέρουν μέγιστη γνώση και που δεν τα παρατάνε στην πρώτη, δεύτερη…(βάλε ότι θες).
Θα περιστοιχιζόμουν από ανθρώπους που η ευγένεια και το χιούμορ θα ήταν βασικό, ουσιαστικό και αναπόσπαστο μέρος της προσωπικότητάς τους, no matter what.

Ποιες ευκαιρίες αξιοποιήσατε στο παρελθόν οι οποίες σας
οδήγησαν σε ένα θετικό για εσάς σήμερα αποτέλεσμα;

Αξιοποίησα τον όγκο των εμπειριών και των γνώσεων που απέκτησα ως στρατιωτικός, ως εκπαιδευτής ειδικών μορφών αυτόνομης κατάδυσης και το δώρο που μου δόθηκε να γίνω μπαμπάς.
Οι εμπειρίες που αποκόμισα δουλεύοντας σε μικρότερη ηλικία στη νύχτα, αλλά και ως ραδιοφωνικός παραγωγός, ως ασφαλιστής και ως υπάλληλος σε καταστήματα ρούχων, έπαιξαν και αυτές σημαντικό ρόλο.
Η οικονομική κρίση και η πανδημία έδωσαν επίσης σημαντικές ευκαιρίες εφαρμογής και τεκμηρίωσης ανορθόδοξων επιχειρηματικών μεθόδων και πρακτικών.

Με ποιο τρόπο πραγματοποιήσατε μια επιτυχής αλλαγή που
αναγκαστήκατε ή αποφασίσατε οικειοθελώς να κάνετε ;

Με την αυτόνομη κατάδυση. Επινόησα, λόγω συνθηκών και πόρων, ένα μείγμα από τα θεωρητικά μοντέλα της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας και των μη τεχνικών δεξιοτήτων, με σκοπό να ξεπεράσω τις κρίσεις πανικού που με ταλαιπώρησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ποια πλευρά του εαυτού σας μπορεί να σας σταθεί εμπόδιο;
Η ανθρώπινη. Είμαι ευάλωτος, κάνω (και θα συνεχίσω να κάνω) λάθη, ολισθαίνω και παρασύρομαι.

Τι αρνητικό μπορεί να βλέπουν οι άλλοι σε εσάς ; Kαι ποιες
αδυναμίες σας θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι εξωτερικές
απειλές σας;

Αυστηρός, απόλυτος, επίμονος ήταν το αποτέλεσμα πρόσφατου γκάλοπ.
Εξετάζω τα πράγματα ως μέρος ενός συστήματος. Ενός κινητήρα ας πούμε. Στην προσπάθεια να καταλάβω ή να αναδείξω (σε μια συζήτηση π.χ.) πώς αυτό/α υποστηρίζουν/συμβάλλουν, πέραν του
προφανούς, θετικά στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, κάνω αυτές που λέμε σκληρές/καυτές ερωτήσεις, «σκάβοντας» όλο και πιο βαθιά. Το ίδιο ωστόσο κάνω και στον εαυτό μου όταν εφαρμόζω μεθόδους και πρακτικές, συνθέτοντας κομμάτια.
Αυτό είναι κάτι που ορισμένες φορές κάνει συνομιλητές, φίλους, συνεργάτες κ.λπ. να δυσφορούν.

Πώς ξεπεράσατε τα έως τώρα εμπόδια ;
α) Με αποφασιστικότητα, εξαφανίζοντας δικαιολογίες και χωρίς
λογική εκλογικεύσεις.
β) Προσπάθησα να γίνω όλοι αυτοί που χρειαζόμουν δίπλα μου
όταν βούλιαζα, (κάπου το είχα ακούσει αυτό).

Ποια θεωρείται τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα σας και πως
σας βοήθησαν έως σήμερα ή μπορούν να σας βοηθήσουν
μελλοντικά ;

Η διατήρηση της λειτουργικότητας και η ταχύτητα απόδοσης κάτω από συνθήκες πίεσης. Περιλαμβάνονται η γρήγορη ιεράρχηση σκέψεων, η επίγνωση της κατάστασης, η λήψη αποφάσεων και η εκτέλεση ενεργειών. Χιούμορ και (αυτο)σαρκασμός συμπεριλαμβάνονται.

Ποιες δεξιότητες σας μπορείτε να αξιοποιήσετε ώστε να
επιτύχετε αυτό που επιθυμείτε ;

Την δέσμευση και τον συστημικό τρόπο προσέγγισης, αντιμετώπισης, αλλά και εφαρμογής εργαλείων, μεθόδων, σκέψεων και ιδεών.

Πόση δύναμη διάθετε;
Δεν ξέρω αν ο Θεός μου έχει δώσει όσες δυσκολίες μπορώ να αντέξω. Οπότε μένουμε στο γεγονός ότι είμαι εδώ.

Πώς θα θέλατε να δείτε τον εαυτό σας σε μερικά χρόνια από
σήμερα ;Τι θα θέλατε να έχετε πετύχει στην επομένη φάση της
ζωή σας ;

Θα ήθελα να βρίσκομαι σε μέρη και με ανθρώπους που να μπορώ να συμβάλλω ενεργά στη μείωση της ενδοοικογενειακής βίας και του bullying.
Στα σχέδιά μου είναι η προσπάθεια δημιουργίας χώρου/ων προσομοιώσεων εκπαίδευσης, εξάσκησης και ανάπτυξης μη τεχνικών δεξιοτήτων, soft skills ΚΑΙ τεχνικών δεξιοτήτων, με σκοπό την καλλιέργεια και την ανάπτυξη υπεύθυνων, ηθικών, παγκόσμιων πολιτών αλλά και νέων που θα συνεργαστούν για ένα βελτιωμένο μέλλον.(executives, managers, project team members και παιδιά).

Ποιος είναι ο ιδανικός σας προορισμός, ποια είναι η Ιθάκη σας;
Δεδομένων των συνθηκών και των καταστάσεων που χαρακτηρίζονται από ασυμμετρίες, τυχαιότητα, απροβλεψιμότητα και αστάθεια, η επικέντρωση είναι στον ορίζοντα με όραμα τον ωραίο – καλό (καλλιεργημένο) τερματισμό. Είτε αφορά στα θέματα της καθημερινότητας (οικογενειακά, εργασιακά, φιλικά, συντροφικά), είτε στην ίδια τη ζωή.

Φανταστείτε να είχατε ένα διάλογο με το σοφότερο άτομο που
ξέρετε ή που μπορείτε να σκεφτείτε – ποιο μπορεί να είναι αυτό
το άτομο (αν σας έρχεται ως εικόνα ) και τι θα σας συμβούλευε
να κάνετε ;

O Nicholas Nassim Taleb. Η συμβουλή του θα ήταν «Μην προσπαθείς να διαχειριστείς ρίσκα. Σπούδασε πως να παίρνεις ρίσκα, βάζοντας την ψυχή σου στο “παιχνίδι”».

Πόσο έτοιμος είστε από την κλίμακα του 1-10 να δεσμευτείτε
στον εαυτό σας για δράση με σκοπό ότι στοχεύετε ;

10.Ο κινητήρας είναι στα κόκκινα.

Πώς νοιώθετε αυτή την στιγμή ;
Ενεργοποιημένος και χαρούμενος αλλά και με ματιά σε αυτά που συμβαίνουν τριγύρω, ζυγίζοντας τον αντίκτυπο που έχουν και θα έχουν για εμένα και τους ανθρώπους που αγαπώ.

Κλείνοντας μετά από αυτήν την διαδικασία αυτοπαρατήρησης
και ανασκόπησης εξακολουθείτε να έχετε το ίδιο Life Μotto ή
σας έρχεται κάποιο νέο αναλογιζόμενος όσα μας
εκμυστηρευτήκατε ?

Εξακολουθώ στο ίδιο. Χρήματα για παράδειγμα έχεις, τα ξοδεύεις, θα ξανά έχεις. Καλώς ή κακώς όμως, δεν ισχύει το ίδιο για το χρόνο.

Συμπληρωματικές ερωτήσεις λόγω Covid -19 :
Πώς βιώσατε το διάστημα της Καραντίνας και την κρίση του
Covid 19;

Με μερικά παραπάνω κιλά και μαύρους κύκλους στα μάτια, εξ αιτίας της αύξησης του όγκου των εργασιών της Viral Growth στα θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού, κατασκευών ιστοσελίδων, ενεργειών διαδικτυακού μάρκετινγκ και διαδικτυακών πωλήσεων.
Ταυτόχρονα μου δόθηκε η ευκαιρία να πάρω μέρος ως μέντορας στο EUvsVirus2020, με συμμετοχή 2235 ομάδων από 40 χώρες, οι οποίες παρουσίασαν 120 Projects. Αυτό με βοήθησε να δω όλο το spectrum του ψηφιακού μετασχηματισμού, εργαλεία, καινοτομίες αλλά και βαθύτερες παθογένειες κλάδων και ομάδων, έξω από τα σύνορα της Ελλάδας.
Προέκυψαν αρκετές ακόμα γνωριμίες και συνεργασίες όπως αυτή με το Social Dynamo του ιδρύματος Μποδοσάκη, αλλά και με εξαιρετικά αξιόλογους ανθρώπους και επαγγελματίες όπως εσύ Στέλλα μου και άλλοι κοινοί μας φίλοι και γνωστοί.
Η ολοκλήρωση του διδακτικού συστήματος και των προγραμμάτων εκπαίδευσης στα Human Factors και τις Μη Τεχνικές Δεξιότητες για επιχειρήσεις και οργανισμούς, μαζί με τα μοντέλα και τις μεθόδους
προσομοιώσεων (digital & physical), ήταν από τα επίσης σπουδαία που μπόρεσα να ολοκληρώσω κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Mε την νέα συνθήκη του κορωνοϊού αναδύθηκε και κάποιο νέο
Life Motto στην ζωή σας; αν ναι ποιο;

Δεν ξέρεις αυτό που δεν ξέρεις”. Ανέβασε την ένταση και δες το video https://www.youtube.com/watch?v=u3eW9RRcnr4

Εύστοχα και ρεαλιστικά τα  «συνθήματα ζωής» του Σπύρου.

Τον ευχαριστώ θερμά για την συμμετοχή του στο project My Life Motto!

Του εύχομαι ότι καλύτερο στην μελλοντική του πορεία !

Ακολουθούν και άλλοι αγαπημένοι καλεσμένοι με δυνατά μηνύματα και μην ξεχνάτε: Όποιος έχει ένα «γιατί» να ζει μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε «πως».

Στέλλα Ζουλινάκη  

Life & Business Coach
Insurance Agent & Coach /Mentor

Αν σας άρεσε,  παρακαλώ share the link.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *