Η αξία της ισορροπίας στη ζωή

Η αξία της ισορροπίας στη ζωή

«Καλόν εν παντί το ίσον υπερβολή δε και έλλειψιςού μοι δοκεί»

Είναι ωραίο πράγμα η ισότητα παντού, ενώ η υπερβολή ή η έλλειψη είναι, νομίζω, το αντίθετο.

Δημόκριτος, 470-370 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

Η ισορροπία και η αρμονία είναι δύο παράμετροι που αποτελούν την χρυσή συνταγή για την ευημερία σε όλους τους τομείς της ζωής. Πρόκειται για δύο δυναμικές που επηρεάζουν την ύπαρξη μας και έχουν απεριόριστες διαστάσεις.

Ένας γενικός ορισμός της ευημερίας είναι η επίτευξη της βέλτιστης ισορροπίας και αρμονίας σε όλες τις πτυχές της καθημερινής μας δραστηριότητας. Όπως έχει πει και ο AlbertEinstein, η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Πρέπει να μάθεις να κρατάς ισορροπία και για να κρατήσεις ισορροπία πρέπει να κινείσαι συνεχώς.

H αρχή για να αποκτήσει κάποιος ισορροπία 

Ξεκινά αναγνωρίζοντας και αγαπώντας τον εαυτό του. Υπέρμετρη ένδειξη αγάπης προς τον εαυτό του είναι  η ικανότητα στο να βάζει όρια. Τόσο στους άλλους όσο και στον ίδιο. Έπειτα αναγνωρίζει τις αξίες του, τα θέλω του, γιατί θέλει να αγωνιστεί. Αλλά και ποιο θα είναι το τίμημα που είναι διατεθειμένος να πληρώσει.

Όταν το άτομο αποφασίζει να πετύχει ένα στόχο, ο οποίος δεν συνάδει με τις αξίες του, οι συνθήκες γίνονται μη λειτουργικές και προβληματικές. Συχνά, σε αυτές τις περιπτώσεις παρασύρεται από εξωγενή κίνητρα ή κοινωνικά «πρέπει» και τότε προσπαθεί. Κοπιάζει και εξουθενώνει τον εαυτό του. Εκεί λοιπόν έρχεται η ανισορροπία, τα προβλήματα υγείας, η κατάθλιψη και η απογοήτευση.

Εντάσσοντας στη ζωή μας την αρμονία και την ισορροπία, αλλάζουμε τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας. Ξεκινούμε λοιπόν με πιο ξεκάθαρους στόχους, με όρια και σεβασμό στην ύπαρξή μας.

Είναι δύσκολο να επιτευχθεί με την πρώτη. Όπως και τα περισσότερα πράγματα που επιχειρούμε να κάνουμε όταν θέλουμε κάτι να αλλάξουμε. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι ακατόρθωτο. Η προσπάθεια και η προπόνηση μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα συνήθεια που θα μας γεμίσει ενέργεια και θα μας οδηγήσει στην ευημερία.

Ένα χρήσιμο tip είναι να ρωτάτε καθημερινά τον εαυτό σας:

“ Πώς αισθάνομαι με αυτό που ετοιμάζομαι να κάνω;”.

“Εάν είχα περιθώρια επιλογής θα το έκανα με τον ίδιο τρόπο ή θα επέλεγα κάτι άλλο;”

“Τι θέλω να πετύχω μέσα από αυτήν την επιλογή μου;”

Η εμπειρία έχει δείξει ότι παρατηρώντας και ρωτώντας τον εαυτό μας καθημερινά με τα παραπάνω, όχι μόνο αλλάζει η συμπεριφορά μας αλλά υπάρχει και μια αίσθηση πληρότητας ότι αποφασίζουμε για το εδώ και το τώρα, προδιαγράφουμε το μέλλον μας με νέα κριτήρια αρμονίας και ισορροπίας.

Στέλλας Ζουλινάκη, Life & Business Coach, Sales Mentor EMCC Senior Practitioner, Μέλος HCCMA & EMCC

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *