“Αν θέλεις να γίνεις ευτυχισμένος, γίνε.”

“Αν θέλεις να γίνεις ευτυχισμένος, γίνε.”

H ίδια η ζωή μας καταδεικνύει το περίτρανο συμπέρασμα ότι η ευτυχία δεν μπορεί να είναι μια μόνιμη κατάστασή αλλά στιγμές.

Ευτυχία …Σκέφτομαι πιθανά να είναι ένα αίσθημα ευδαιμονίας, χαράς ή ψυχικής ανάτασης ως αποτέλεσμα των πράξεων μας (στάση ζωής) και των επιλογών μας.

Αλλά πως επιτυγχάνεται σήμερα;

Ιδιαίτερα αυτό το διάστημα που ανοίγοντας έστω και για λίγο την τηλεόραση αντιλαμβάνεσαι ότι πιο πολλοί είναι οι λόγοι που μπορεί κάποιος να είναι δυστυχισμένος, απογοητευμένος, θυμωμένος παρά χαρούμενος και ικανοποιημένος, αναλογίζομαι έχουμε δικαίωμα στην ευτυχία τέτοιες μέρες, τέτοιές ώρες;

Ένα από τα πολύ αγαπημένα μου motto  είναι το «Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να ξανασηκωθείς» …Το είχα ακούσει σε μια πολύ δύσκολη στιγμή στην ζωή μου όταν πίστευα ότι όλα είναι χαλιά και το κυριότερο δεν έβλεπα προοπτική …Φοβόμουνα για την υγεία μου και την ίδια μου την ύπαρξη.

Και τότε εκεί την δύσκολη στιγμή, «συζήτησα» με τον εαυτό μου και αποφασίσαμε οι δυο μας την επιλογή να νιώθω ευτυχισμένη (για όσα είχα και μπορούσα να αντιμετωπίσω) και όχι δυστυχισμένη, άτυχη και κακομοίρα για όσα μου έτυχαν.

Εκεί λοιπόν επειδή ένιωσα ότι Ναι, ωραία, το αποφάσισες αλλά πως το κανείς;  Άρχισα να ψάχνω τον σύμμαχο και την κατάλληλη  στρατηγική για να ξανασηκωθώ και να βρω δύναμη, στην αρχή να πω ότι είμαι οκ, να μην είμαι οκ και στην συνέχεια να αναπτύξω το κατάλληλο σθένος, να ανακαλύψω κίνητρα και στόχους που θα με οδηγήσουν σε μια νέα άνθηση μετά τον μαρασμό!

Χάρη στο Life Coaching βρήκα γρήγορα τα εργαλεία, είχα ευτυχώς πολύ υλικό στην βιβλιοθήκη μου.

Το διάβασμα και η αυτοπαρατήρηση έδωσαν μια νέα οπτική …Αυτή του Ναι, έχω δικαίωμα να βιώσω στιγμές ευτυχίας σε οποιαδήποτε κατάσταση και να βρίσκομαι!

Διαβάζοντας το μοντέλο PERMA άρχισα να αναλύω την συμπεριφορά μου και τις αντιδράσεις μου, να ενσωματώνω τα απαραίτητα συστατικά του στην καθημερινή μου ζωή, έτσι όπως ήταν εκείνη την στιγμή και να ονειρεύομαι τις καλύτερες μέρες !

Σήμερα λοιπόν Παγκόσμια μέρα Ευτυχίας μοιράζομαι τις παραπάνω σκέψεις και τα βασικά χαρακτηριστικά του γνωστού μοντέλου PERMA με την ευχή να σας φανεί εξίσου χρήσιμο όσο σε εμένα.

Τι είναι το PERMA Model; 

Είναι ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο μοντέλο ευεξίας, σχεδιασμένο από τον Dr Seligman, τον “πατέρα” της Θετικής Ψυχολογίας, που βοηθά άτομα να δημιουργήσουν μια θετική ευημερία στη ζωή τους, με απώτερο σκοπό το “ανθίζειν” (flourishing).

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Dr. Seligman, είναι δυνατόν να επιτευχθεί η ευτυχία ως φυσικό αποτέλεσμα, εάν οργανώσουμε και χτίσουμε σωστά τη ζωή μας πάνω σε 5 πυλώνες, που κατά τη θεωρία, τη σχετική επιστημονική έρευνα και τις εμπειρικές αποδείξεις είναι τα δομικά στοιχεία της ευτυχίας.

Αυτά είναι :

Τα θετικά συναισθήματα, η εμπλοκή, οι ανθρώπινες σχέσεις, η ύπαρξη νοήματος και φυσικά, η υλοποίηση των όσων δίνουν σημαντικό νόημα στη ζωή μας.

Το ακρωνύμιο στα αγγλικά είναι PERMA.

  • Positive Emotions/ Θετικά Συναισθήματα
  • Engagement / Δέσμευση και Εμπλοκή
  • Relationships / Σχέσεις
  • Meaning / Νόημα
  • Accomplishment / Επίτευγμα   

Ο στόχος του είναι να επιτευχθούν στο άτομο 3 βασικά στοιχεία.

  • ζωή με απόλαυση
  • ζωή με νόημα
  • ζωή με εμπλοκή

Χρήσιμες ερωτήσεις που μπορείτε να θέσετε στον εαυτό σας.

Θετικά Συναισθήματα: Ποιο θετικό συναίσθημα χρειάζεται να αναπτύξω; Ποιο αρνητικό συναίσθημα χρειάζεται να διαχειριστώ;

Εμπλοκή: Με ποια δραστηριότητα (εμπλοκή σε δράση) «χάνομαι» (είμαι απορροφημένος) και νιώθω προσωρινά ευτυχισμένος ή ήρεμος;

Θετικές Σχέσεις: Ποιες σχέσεις θέλω να αναπτύξω ; Κοινωνικές, οικογενειακές, εργασιακές; Ποιους θεωρώ «συμμάχους» μου;

Νόημα: Τι είναι αυτό που δίνει νόημα στη ζωή μου; Οι σημερινοί στόχοι μου εξυπηρετούν τον σκοπό της ζωής μου;

Επιτεύγματα: Πότε ήταν η τελευταία φορά που έβαλα έναν στόχο; Τι στόχος ήταν; Ήταν συμβατός με όσα επιθυμώ για την ζωή μου ; Πως νιώθω όταν επιτυγχάνω ένα στόχο μου;

Αντί επιλόγου

Θα αναφέρω την ρήση του Αρχαίου Έλληνα Φιλοσόφου, Πυθαγόρα

«Μην ψάχνεις την ευτυχία, είναι πάντα μέσα σου». 

Αρκεί να έχεις διάθεσή να την ανακαλύψεις και να αποφασίσεις ότι την αξίζεις !

Στέλλα Ζουλινάκη 

Life & Business Coach /Mentor

EMCC Senior Practitioner 

Αν σας άρεσε,  παρακαλώ share the link.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *