‘Αννα Φωτεινή Πασχίδου – ” Κι αυτό θα περάσει… Και το κακό αλλά και το καλό. “

‘Αννα Φωτεινή Πασχίδου – ” Κι αυτό θα περάσει… Και το κακό αλλά και το καλό. “

Το «Μy Life Motto» ως project  περιλαμβάνει μια σειρά συνεντεύξεων, εξομολογήσεων από ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν την διαδρομή τους ,τις επιτυχίες τους ,τις αδυναμίες τους ,τις αξίες τους, τα εφόδια τους, τις απειλές που συνάντησαν αλλά και το όραμα που είχαν και έχουν.
Απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν έστω και λίγο να τσαλακωθούν αλλά και να αναδείξουν μια πιο ανθρώπινη πλευρά όχι τόσο αψεγάδιαστη!
Δεν μιλάμε για Life Style αλλά για σκέτο Life γιατί πολύ απλά “Τhat ‘s Life “!

Το My Life Motto Project αξιοποιεί τα εργαλεία και τα μοντέλα του Life Coaching μέσα από συγκεκριμένες ερωτήσεις που θέτει στους συνεντευξιαζόμενους  και έχοντας κατά νου την παρακάτω ακροστιχίδα ως έμπνευση για το περιεχόμενο  των ερωτήσεων M.O.T.T.O (Motivation-Opportunities-Threats-Treasure –Outcome).

Σήμερα έχω την χαρά να φιλοξενώ την Άννα Πασχίδου, Life & Business Coach – Business Consultant. Η Άννα είναι μια αξιόλογη γυναίκα, ταμένη για την υπηρεσία στον άνθρωπο, αγαπά τα ταξίδια και τις προκλήσεις για εξέλιξη και ανάπτυξη. Προσωπικά την γνώρισα μέσα από το ταξίδι μου στο Life Coaching. Συνυπήρξαμε συνοδοιπόροι στην πορεία μου για τη διεθνή μου πιστοποίηση ως Life Coach και άντλησα πολύτιμες γνώσεις από την ίδια ως επόπτρια μου.
Σταματώ να μιλώ για εκείνην και αναλαμβάνει την σκυτάλη η ίδια   με τις ενδιαφέρουσες απαντήσεις στο My Life Motto project .


Περιγράψτε μας με δυο λόγια την σημερινή σας κατάσταση και θέση  σας;.
Είμαι Life and Business Coach διαπιστευμένη από τον EMCC σαν Senior Practitioner, πρόσφατα εκλεγμένη στην θέση της  αντιπροέδρου στον ίδιο σύλλογο, αλλά πολύ πριν από αυτό είμαι γυναίκα, μητέρα, κόρη, αδελφή, φίλη, συνεργάτης, συνοδοιπόρος, συνάνθρωπος.

Δηλώνω αθεράπευτος συλλέκτης εμπειριών που βαριέται αβάσταχτα την στασιμότητα. Αυτό με οδήγησε άλλωστε τόσο σε πολλές μετακινήσεις εντός κι εκτός συνόρων είτε για σπουδές είτε για επαγγελματικούς λόγους, όσο και σε μετατοπίσεις θέσεων, απόψεων και στάση ζωής.

Χαίρομαι που βρίσκομαι τα τελευταία 8 χρόνια πάλι στην Ελλάδα, μετά από 25 χρόνια απουσίας μου να βιώνω την μία κρίση μετα την άλλη. Πιστεύω ότι ήταν το μεγαλύτερο crash test  της ζωής μου μέχρι τώρα, το οποίο ξεπέρασα με επιτυχία αφού είμαι εδώ να σας μιλήσω για …ΖΩΗ.

Πώς βιώνετε την σημερινή σας κατάσταση  ποια είναι τα θέλω σας σε όλα τα επίπεδα της ζωής σας ;
Την σημερινή κατάσταση την βιώνω με την ίδια ανωριμότητα κι αφέλεια που την βίωνα στα 16 μου, στα 20, στα 25 μου… Δεν είναι επειδή αρνούμαι να μεγαλώσω. Δεν είναι συνειδητή ακριβώς επιλογή μου. Απλά αποδέχομαι το πρόσταγμα της φύσης μου. Θα πεθάνω κάποτε. Μέχρι τότε όμως ορκίστηκα να ζήσω. Και ζεις όταν δεν παγιώνεσαι κατ’ εμέ.  

Θέλω να παραμείνω περίεργη και «περίεργη».

Θέλω να δω τα παιδιά μου να φέρνουν ανατροπές.

Θέλω  να διαβάσω όλα τα αδιάβαστα βιβλία της βιβλιοθήκης μου.

Θέλω να βλέπω επιτυχημένους τους πελάτες μου.

Θέλω να ταξιδέψω όσο μπορώ περισσότερο.

Θέλω να προσφέρω ό,τι μπορώ σε όποιον μου ζητήσει.  

Επιθυμείτε κάτι να αλλάξει ως προς εσάς ;
Θα αλλάξει χωρίς αμφιβολία κάτι, κάποια, πολλά ή λίγα χωρίς καν να ρωτηθώ, πριν από μένα για μένα. Απλά θα προσπαθήσω να είναι αυτά από την λίστα των ανεπιθύμητων. Αυτό είναι το στοίχημα.

Παραδείγματος χάρη να κινητοποιηθώ για:

α) περισσότερη φυσική εξάσκηση,

β) να αποκτήσω οικονομική ευρωστία τόση που να μου επιτρέπει να υλοποιήσω κάποια κοινωφελή έργα,

γ) να δημιουργήσω ομάδα ομοϊδεατών για την αξιοποίηση της εμπειρίας της τρίτης ηλικίας,

δ) να βρω το αντίδοτο της μοναξιάς και της απομόνωσης

να, να …

Μέχρι σήμερα ποιο Life Motto σας συνόδευε;
Κι αυτό θα περάσει… Και το κακό αλλά και το καλό.

Ας υποθέσουμε ότι κατά την διάρκεια της νύχτας συμβαίνει ένα θαύμα που λύνει τις σημερινές  προκλήσεις  σας . Το επόμενο πρωί πως θα αρχίσετε να ανακαλύπτετε ότι μάλλον συνέβη ένα θαύμα ;
Είμαι τόσο κολλημένη στην άποψη ότι θαύματα δεν γίνονται, αλλά θαύματα κάνουμε, που δυσκολεύομαι να απαντήσω.

Ποιες ευκαιρίες αξιοποιήσατε στο παρελθόν οι οποίες σας οδήγησαν σε ένα θετικό για εσάς σήμερα αποτέλεσμα;
Δεν πιστεύω ότι μου δόθηκαν τίνι τρόπω ευκαιρίες τις οποίες αξιοποίησα. Δημιούργησα όμως με πείσμα και πολλή δουλειά ευκαιρίες ανάλογα με το τι ήθελα να καταφέρω.

Με ποιο τρόπο πραγματοποιήσατε  μια επιτυχή αλλαγή που αναγκαστήκατε ή αποφασίσατε οικειοθελώς να κάνετε  ;
Με την αποφασιστικότητα και την αποδοχή του ποια είμαι. Δύσκολη διαδικασία η αποδοχή. Και να θυμηθούμε λίγο τον Carl Rogers που είπε “ the curious paradox is that when I accept as I am, that’s when I can change” « το περίεργο παράδοξο είναι ότι όταν με αποδέχομαι όπως είμαι, τότε είναι που μπορώ να αλλάξω». Εγώ το έκανα πολύ πριν τις σπουδές μου και μάθω για τον Carl Rogers και μέσα από επώδυνες διαδικασίες και μαγικές στιγμές.

Ποια πλευρά του εαυτού σας μπορεί να σας σταθεί εμπόδιο; 
Ποια από όλες εννοείς 😊

Αρχικά θα πω για την τάση μου να πλήττω εύκολα.

Ύστερα για την αδυναμία μου στους ανθρώπους και τα χαλαρά μου όρια.

Πλέον στην δυσκολία μου να ενθουσιάζομαι.

Στον κορεσμό, στο μπούχτισμα που μεταφράζεται σαν ματαιότητα. Στην έλλειψη ανοχής μου στο δήθεν.

Στην «κακή» μου αίσθηση του χρόνου, που κάθε μέρα νιώθω ότι μόλις ξεκινάω, χωρίς να αντιλαμβάνομαι ότι η νιότη πέρασε.

Τι αρνητικό μπορεί να βλέπουν οι άλλοι σε εσάς ; και ποιες αδυναμίες σας  θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι εξωτερικές απειλές σας;
Αν υποθέσω τι αρνητικό βλέπουν οι άλλοι σε μένα, μπορεί να κάνω λάθος οπότε το αποφεύγω. Το να τους ρωτήσω, επίσης το αποφεύγω γιατί αφενός δεν ξέρω τις προθέσεις τους και αφετέρου δεν ξέρω τις προβολές τους επάνω μου.

Βέβαια αυτά μπορεί να είναι και δικαιολογίες, προφάσεις να μην θέλω να δω, παραδεχτώ τα αρνητικά μου. Μα δεν είμαι η τέλεια; 😊

Σίγουρα θα μπορούσαν και μπόρεσαν και το έκαναν να εκμεταλλευτούν την ευκολοπιστία μου. Έχω μια δεδηλωμένη άρνηση προς την «ωρίμανση». Είμαι πολλές φορές εσκεμμένα αφελής.

Πώς ξεπεράσατε τα έως τώρα  εμπόδια ;
Με πολλή δουλειά, με πίστη στα δύο μου χέρια, με πολύ διάβασμα, πολύ ξενύχτι, με τις δυνατότητες του μυαλού μου που στην πορεία ανακάλυπτα, διεύρυνα, καλλιεργούσα  και με τη διαπίστωση ότι η ευτυχία είναι θέμα απόφασης. Και καθότι αρρωστημένα συνεπής στις υποσχέσεις και τις αποφάσεις μου …ευτύχησα!

Ποια θεωρείται τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα σας και πως σας  βοήθησαν έως σήμερα ή μπορούν να σας βοηθήσουν μελλοντικά ;
Δύσκολη ερώτηση βασικά γιατί θεωρώ ότι είμαι ένα συνεχές project in progress, οπότε υπάρχει ρευστότητα.

Αν κοιτάξω μέσα στον χρόνο να βρω τι έχει παραμείνει αναλλοίωτο και ανήκει στα κοινώς αποδεκτά δυνατά χαρακτηριστικά είναι η επιμονή μου και η αγάπη μου στην γνώση.  

Ποιες δεξιότητες σας  μπορείτε να αξιοποιήσετε ώστε να επιτύχετε  αυτό που επιθυμείτε  ;
Όλες. Κι έχω πολλές 😊. Τόσες που η μετριοφροσύνη μου δεν μου επιτρέπει να απαριθμήσω. 😊

 Όταν κάτι το επιθυμώ τόσο ώστε να γίνει σκοπός, επιστρατεύονται όλοι οι μαχητές μέσα μου. Πάντα με πολλή αγάπη και σεβασμό στον συνάνθρωπό μου και με την λιγότερη βία απέναντι σε κάθε έμβιο ον.

Πόση δύναμη διάθετε;
Πολλή. Αποδεδειγμένα. 

Πώς θα θέλατε να δείτε τον εαυτό σας  σε μερικά χρόνια από σήμερα ;Τι θα θέλατε να έχετε πετύχει στην επομένη φάση της ζωή σας ;
Θέλω να ταξιδεύω και να κάνω συνεδρίες όπου σταθώ κι όπου βρεθώ αφιλοκερδώς, μεταφέροντας και το μήνυμα της Μη Βίαιης Επικοινωνίας (Non Violent Communication), μιλώντας την γλώσσα της καρδιάς, ούσα κι αθεράπευτα ρομαντική.

Εγώ πέτυχα και η επιτυχία δεν έχει μυστικά για να μοιραστώ με κανένα ή να τα πουλήσω σε κάποιον. Μπορώ όμως να δώσω ένα χέρι βοηθείας σε όποιον μου το ζητήσει.

Ποιος είναι ο ιδανικός σας προορισμός, ποια είναι η Ιθάκη σας;
Αυτή τη στιγμή προσπαθώ ακόμη να την αποσαφηνίσω. Εσκεμμένα νομίζω το καθυστερώ. Απολαμβάνω ένα ανερμάτιστο ταξίδι, χωρίς να φοβάμαι ούτε τις ξέρες, ούτε τα βαθιά νερά, έτσι για τον εμπλουτισμό της συλλογής μου, των εμπειριών. Έχει μια ανεμελιά η φάση που προς το παρόν απολαμβάνω.

Φανταστείτε  να  είχατε  ένα διάλογο με το σοφότερο άτομο που ξέρετε ή που μπορείτε  να σκεφτείτε   – ποιο μπορεί να είναι αυτό το άτομο  (αν σας έρχεται ως εικόνα ) και  τι θα σας  συμβούλευε  να κάνετε ;
Κατ’ αρχάς αφού είναι σοφό άτομο θα ξέρει να αποφύγει τις συμβουλές μαζί μου. Τις απεχθάνομαι ωσάν καθώς πρέπει ξεροκέφαλη 😊

Εάν ξεχωρίσω ένα σοφό θα αδικήσω πολλά άλλα πρόσωπα αγαπημένα και σεβαστά.

Αλλά θα άκουγα με πολλή προσοχή την άποψη του γιου μου, για την αντιμετώπιση του φόβου του θανάτου.  

Πόσο έτοιμος είστε από την κλίμακα του 1-10 να δεσμευτείτε στον εαυτό σας για δράση με σκοπό  ότι στοχεύετε ;
Δεσμεύτηκα πολλές φορές στη ζωή μου για υλοποίηση πολλών αποφάσεών μου. Πάντα φουλ 10. Την παρούσα στιγμή 10 και πάλι δεσμεύομαι στο οξύμωρο να μη δεσμευτώ, θέλοντας να αφουγκραστώ τη ροή της ζωής και να «ακούσω» το πρόσταγμά της.

Πώς νοιώθετε  αυτή την στιγμή ;
Ευτυχώς ανακατωμένη. Καλό αντίδοτο κατά της ανίας.

Κλείνοντας μετά από αυτήν την διαδικασία αυτοπαρατήρησης και ανασκόπησης εξακολουθείτε να έχετε το ίδιο Life Μotto   ή σας έρχεται κάποιο νέο αναλογιζόμενος όσα μας εκμυστηρευτήκατε ?
Σταθερή αξία το «κι αυτό θα περάσει. Και το κακό αλλά και το καλό».

Συμπληρωματικές ερωτήσεις λόγω Covid -19 :
Πώς βιώσατε το διάστημα της Καραντίνας και την κρίση του Covid 19;
Το βίωσα σαν μια πολύ δυνατή εμπειρία. Μοναδική.  Ένιωσα σχεδόν τυχερή γι’ αυτό. Είχε πλούσιο συναισθηματικό περιεχόμενο. Πεδίο βολής για εξάσκηση. Ιδανική συνθήκη νομίζω για όλους εμάς που ασχολούμαστε με τον άνθρωπο να κάνουμε βαθιές βουτιές μέσα μας και να συλλέξουμε από τον ανεξερεύνητο βυθό μας τόσο μαργαριτάρια όσο και τοξικά απόβλητα.

Γεμάτα έμπνευση και προσγειωμένα με σταθερότητα και σιγουριά τα «συνθήματα ζωής» της Άννας. Την ευχαριστώ θερμά για την συμμετοχή  στο νέο μου project My Life Motto!

Ακολουθούν και άλλοι αγαπημένοι  φίλοι με δυνατά μηνύματα και μην ξεχνάτε:

Όποιος έχει ένα «γιατί» να ζει μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε «πως».

Στέλλα Ζουλινάκη

Join us:
 www.feelcoaching.blogspot.com
https://www.facebook.com/mylifemotto/

If you like the article, please share the link!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *