Ανακαλύψτε την έννοια της «Ροής» και απογειώστε την ποιότητα της δουλειάς σας

Ανακαλύψτε την έννοια της «Ροής» και απογειώστε την ποιότητα της δουλειάς σας

Η «Ροή» εξετάζει τη διαδικασία που απαιτείται για να κατακτηθεί η ευτυχία

Σύμφωνα με τον Τσίκζεντμιχαϊ «οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι όταν βρίσκονται στην κατάσταση της «Ροής», ένα είδος εσωτερικής έμπνευσης που προκαλεί έντονη συγκέντρωση-εστίαση σε κάποια ασχολία».

Της Στέλλας Ζουλινάκη, Life & Business Coach Insurance Mentor, EMCC Senior Practitioner, Μέλος HCCMA & EMCC

«Ροή» είναι η κατάσταση συνείδησης κατά την οποία το άτομο απορροφάται πλήρως με συγκέντρωση και επιμονή στο δημιουργικό του έργο και επιθυμεί να ολοκληρώσει οτιδήποτε κάνει για τη χαρά της επίτευξης.

Με απλά λόγια είναι η κατάσταση στην οποία μπαίνει ένα άτομο όταν «εργάζεται» πάνω σε κάτι που αγαπά και παθιάζεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο καλλιτέχνης ο οποίος δημιουργώντας το έργο του χάνει το αίσθημα του χρόνου και νιώθει ότι βιώνει μια εμπειρία υπέρβασης που τον ολοκληρώνει ως άνθρωπο. Αλήθεια πως θα νιώθαμε ως επαγγελματίες εάν βιώναμε καθημερινά τη «Ροή» ασκώντας το επάγγελμά μας;

Η ευτυχία εξαρτάται και από την ικανότητα να επιτύχει το άτομο την κατάσταση «Ροής» μέσα από συγκεκριμένες δραστηριότητες. Δεν είναι όμως η δραστηριότητα που κάνει το άτομο ευτυχισμένο αλλά ο τρόπος που εμπλέκεται σε αυτήν.

Απαιτεί πλήρη προσήλωση και εστίαση!

Για να συλλάβουμε την έννοια της ευτυχίας μέσα από τη «Ροή» αρκεί να αναλογιστούμε πόσο ευτυχισμένο είναι ένα παιδάκι την ώρα που παίζει και δημιουργεί με ένα παιχνίδι π.χ. παίζει με πλαστελίνες.

Οι έρευνες του πατέρα της «Ροής» Μιχάι Τσικζεντμιχάι έχουν αναδείξει ότι η συμβολή της «Ροής»:

  • Αναπτύσσει δημιουργική αντίληψη
  • Βοηθά στην επίτευξη στόχων
  • Βοηθά στη βελτίωση δεξιοτήτων

Ενώ τα συστατικά της είναι:

  • Απορρόφηση σε κάτι που αξίζει
  • Προσήλωση
  • Αυτοσυνειδησία (self-awareness).Το άτομο είναι εκεί με όλο του το «είναι».
  • Συναίσθημα άριστης πρόκλησης: Αξίζει να ασχοληθεί το άτομο με στόχους εφικτούς αλλά προκλητικούς έτσι δεν νιώθει ανιαρά ούτε όμως παραλύει και από το άγχος της αποτυχίας!
  • Αίσθημα ότι ο χρόνος “πετάει” και κυλά χωρίς να νιώθει εξουθένωση.
  • Συναίσθημα προοδευτικά αυξημένης ανταποδοτικής εμπειρίας (που τον ανταμείβει).Τελικά στο τέλος της μέρας να αξίζει τον κόπο !

«Όταν καταγινόμαστε με κάτι (με δημιουργικότητα), νιώθουμε ότι ζούμε πιο έντονα, ότι ζούμε περισσότερο από ό,τι το υπόλοιπο διάστημα της ζωής μας.» (Μιχάι Τσικζεντμιχάι)

Αν λοιπόν εντάξουμε την «Ροή» στην ζωή μας αλλά και στο επάγγελμα μας είναι δεδομένο ότι πλέον η ευτυχία ή επιτυχία δεν θα είναι απλά θέμα συγκυρίας ή καλοτυχίας αλλά αποτέλεσμα βέλτιστης εμπειρίας!

Αξίζει να το προσπαθήσουμε τι λέτε;

Πηγή Ροή: Η ψυχολογία της ευτυχίας Μιχάι Τσικζεντμιχάι «Δημιουργικότητα & Καινοτομία» Δρ. Κουδιγκέλη Φανή Ph.D Θετικής Ψυχολογίας

Διαβάστε στο Insurance Daily:https://www.insurancedaily.gr/anakalypste-tin-ennoia-tis-rois-kai-apogeioste-tin-poiotita-tis-doyleias-sas/

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *